Skip to main content
közigazgatás: magyarpolitikatársadalom

Ismét lehet pályázni az Idősbarát Önkormányzat Díjra

Szerző: 2023. május 15.No Comments

„Magyarország családbarát kormányzást folytat, amelynek kiemelt része idős honfitársaink támogatása, megbecsülésük erősítése, hiszen mai sikereinket nem értük volna el az idősebb generációk munkája nélkül. Az idősek támogatását szolgálja egyebek mellett az Idősbarát Önkormányzat Díj, amelyre immáron 20. alkalommal pályázhatnak a települések.

A díjban olyan települések részesülhetnek, amelyek kötelező feladataikon túl aktívan tevékenykednek a helyben élő idősek közérzetének, jóllétének javításáért például kiegészítő szolgáltatások biztosításával, különféle programok szervezésével.

Az elismerés az aktív önkormányzati időspolitika megerősítését, az önkormányzatok idősekért vállalt cselekvő felelősségét és az idősügyi tevékenységek konkrét eredményeinek fejlesztését szolgálja, hiszen az időspolitika érvényesüléséért helyi szinten legtöbbet a közösségek fejlődését szolgáló önkormányzatok tehetik.

Az Idősbarát Önkormányzat Díj elnyerésével másfélmillió forintos pénzjutalom jár, amelyet a nyertes önkormányzatok még idén megkapnak. Az elismerésre június 15-ig pályázhatnak a települések.

A 2023. évi pályázati kiírás kiemelt figyelmet fordít azokra a többletfeladatokra, amelyekkel az önkormányzatok az idősek aktív közösségi részvételét fokozták, és az elszigetelődés, a magány, a tétlenség leküzdése érdekében szervezett programokat valósítottak meg az elmúlt évben. Az idei pályázat elbírálásakor előnyt élveznek azok a települések, amelyek segítették a demenciával élők és hozzátartozóik információhoz való jutását (egyebek mellett Alzheimer Cafék, memória kávézók működtetésével, azokon való részvétel támogatásával). A másik kiemelt szempont, ha olyan helyi kezdeményezéseket támogattak, amelyek az idősek rendszeres testmozgását, egészséges életmódját szolgálják (pl. szenior tánc, jóga, gyaloglóklub, stb.). Emellett előnyt élveznek azok a települések is, amelyek az idősek kulturális igényeinek kielégítéséhez rendszeresen szervezett programokkal (színház, kézművesség, hagyományőrzés, stb.) járultak hozzá.

Az Idősbarát Önkormányzat Díj alapítása óta eltelt években ezerkétszáznál is több pályázat érkezett a felhívásra, és 146 település részesült az elismerésben. A helyben hozott intézkedések elősegítették, hogy az időskorú lakosok a munkával töltött évek után megváltozott élethelyzetükben is megbecsült, értékes tagjai lehessenek közösségüknek és a társadalomnak.

Bővebb információ a pályázati lehetőségről, valamint a pályázathoz szükséges összes dokumentum az alábbi linken elérhető el: https://kormany.hu/dokumentumtar/palyazati-felhivas-a-2023-evi-idosbarat-onkormanyzat-dij-elnyeresere

Forrás:
Ismét lehet pályázni az Idősbarát Önkormányzat Díjra; Kulturális és Innovációs Minisztérium; 2023. május 13.